fbpx Skip to main content

Smørrebrød - en dansk kulturarv

Smørrebrød – et dansk kulturarv

Et dansk smørrebrød er ikke bare et smørrebrød eller hverdagsmad. Smørrebrødets historie har er blevet ført af generationer af danskere, der har skabt en stolt og velsmagende tradition – for dig at nyde på Sundbusserne.

Smørrebrød er almindeligt i Nordeuropa, men ingen andre er som det danske smørrebrød! På dansk findes der to ord til smørrebrød: smørrebrød og håndmad (et ord, der også bruges i den skånske dialægt). Håndmadden er normalt et enklere smørrebrød, mens smørrebrød er en kulinarisk oplevelse, som er lavet med en masse kærlighed.

I dag spises brød med toppings normalt til morgenmad eller mellemmåltid, men i fortiden blev smørrebrødet ofte spist til frokost. Det danske smørrebrød har nøjagtigt denne oprindelse. I midten af ​​det 1800-tallet havde arbejderne virkelig brug for energi i løbet af dagen og i frokostposen. Den madpakke, de bragte med sig var brød med noget påfyldning fra gårsdagens middag, såsom et stykke stegt fisk eller kød. Og noget let og luftigt franskbrød var ikke datidens melodi, det skulle være ægte rugbrød, som mættede.

Over tid udviklede smørrebrødet sig fra en simpel, men rustik arbejdsfrokost til et dansk madhåndværk. Der er også en mand, der undertiden kaldes far til smørrebrød: Oskar Davidsen. Han var vinhandler i København, som i slutningen af ​​1800-tallet begyndte at servere smørrebrød til sine kunder – og succesen var et faktum. I sidste ende var hans smørrebrød mere populær end vinen, og i 1888 åbnede han en smørrebrøds-butik på Nørrebro med 177 varianter på menuen.

Basen i smørrebrødet er stadig en skive af groft og saftigt fuldkornsbrød, men toppings varierer uendeligt. Blandt de klassiske varianter er den stegte rødspætte med remoulade, roastbeef med revet peberrod og selvfølgelig æg og rejer. Nogle smørrebrøds-opskrifter er så klassiske, at de har deres egne navne, såsom Sol over Gudhjem med blandt andet sild, radiser, rødløg og en æggeblomme.

Iblandt alle varianterne findes der uspecificerede smørrebrød på de danske menuer, hvilket betyder “kokkens valg” i en moderne svensk restaurant – simpelthen det bedste kokken har at byde på, baseret på dagens friske ingredienser.

På Sundbusserne kan du nyde Danmarks ukronede nationalret i forskellige varianter – også på let brød til dem, der ønsker det. Vi har altid nogle klassikere på menuen, men lader også kokken overraske med velsmagende variationer – altid med den største omhu for ingredienserne og traditionen.