fbpx Skip to main content

En traditionsrig perle på Øresund siden 1958

Sundbusserne er en fast traditionsrig færgerute for Helsingør og Helsingborg, som har en lang og spændende historie at fortælle.

Siden 1958 har Sundbusserne sejlet passagerer mellem Helsingør og Helsingborg, og ruten er i dag en traditionsrig færgerute i sig selv, for både danskere og svenskere.

Det startede med en beslutning om at udfordre tog- og bilfærgerne

Sundbussernes historie begyndte i 1958, da daværende skibsreder Ragnar Moltzau senior besluttede at udfordre tog- og bilfærgerne på ruten Helsingør-Helsingborg.
De nye sundbusser skulle hverken transportere tog, busser, biler eller lastbiler, men udelukkende mennesker. Derfor blev de indrettet til mennesker og ikke mekanik.

I marts 1958 gik færgerne Henrik og Pernille i trafik under navnet Sundbusserne.
Snart kom Jeppe til med en kapacitet på 160 passagerer, og en succes var født.
På et tidspunkt var hele fire skibe i brug samtidig, og på en enkelt dag sejlede man 96 enkeltture og servicerede over 18.000 gæster.

Det tog ikke mange år for Sundbusserne at etablere sig som en fast institution for både danskere og svenskere. Skibene var bygget til mennesker og den nære trafik. Kom man langvejs fra, tog man bil- og togfærger, mens Sundbusserne derimod var tæt på de lokale og var en livline på tværs af sundet.​

I både Helsingør og Helsingborg opfattede man dengang, som i dag, ruten som ens egen, for næsten alle har oplevet vigtige begivenheder i deres liv, som har udspillet sig på og omkring Sundbusserne.

Efter et kort ophold starter Sundbusserne igen sejladsen i 2010. Nu med ny ejerkreds. Og ligesom i gamle dage hedder skibet Pernille. En yngre dame end den oprindelige Pernille, men stadig med respekt for rutens historiske betydning og med fokus på hyggen, samværet og menneskene ombord.

Siden 2010 har Pernille således sejlet mange hundrede tusinde glade passagerer frem og tilbage mellem Helsingør og Helsingborg. Ud over den gode og helt særlige stemning ombord, har specielt det altid frisksmurte smørrebrød vagt stor begejstring, ligesom de tilbagevendende musikalske arrangementer på Sundet.